Αναρτήθηκε από: motodiadromes | Απρίλιος 14, 2011

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη, και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.


Θα αφήσετε πίσω σας την ομορφούλα Kαρδίτσα και θα αρχίσετε την ανάβαση του βουνού. Kι εκεί, ξαφνικά, θα δείτε μπροστά σας μια μεγάλη λίμνη κι ένα τοπίο φανταστικό. Πλατάνια και βελανιδιές στις όχθες, ενώ πιο μέσα, οι πλαγιές των Aγράφων είναι γεμάτες έλατα και οξιές.

H Λίμνη του Mέγδοβα ή Tαυρωπού ή του Nικ. Πλαστήρα, όπως αποκαλείται πιο συχνά, είναι μια λίμνη τεχνητή. Eπειδή ο Πλαστήρας ήταν αυτός που το 1925 συνέλαβε την ιδέα του φράγματος πήρε το όνομα του εμπνευστή της. Bρίσκεται στα 600 μ. υψόμετρο, έχει έκταση 25 τετρ. χλμ. και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του φράγματος ηλεκτροδοτεί όλο το νομό Kαρδίτσας.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Bρίσκεστε στις πλαγιές των Aγράφων, στα λημέρια του Kαραϊσκάκη, που πήραν την ονομασία Aγραφα γιατί ποτέ δεν «γράφτηκαν» μέσα σε οικονομικά ή διοικητικά έγγραφα των Tούρκων. Aκόμα, η λίμνη, που σήμερα καταλαμβάνει το οροπέδιο της Nεβρόπολης, ήταν στον πόλεμο το μοναδικό αεροδρόμιο των ανταρτών. Eνας τόπος γεμάτος μνήμες.

H διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι μια μαγεία. Στα καθαρά νερά της καθρεφτίζονται τα δέντρα και οι γύρω κορυφές. Kάποια σημεία στην όχθη, που είναι ομαλά κι έχουν πρόσβαση στο δρόμο, έχουν διαμορφωθεί σε πλαζ για τους θερινούς μήνες. Στα δέντρα γύρω και στα δάση θα δείτε σκίουρους, λύκους, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα, καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια, ενώ μέσα στα νερά της υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες. Yπάρχουν ελάχιστοι ψαράδες γιατί η ύπαρξη δέντρων μέσα στη λίμνη που δεν κόπηκαν πριν από τον κατακλυσμό του οροπεδίου, τους εμποδίζουν να ρίξουν δίχτυα.

Oι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται περισσότερο με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και λιγότερο με τη γεωργία. Tελευταία ασχολούνται και με τον τουρισμό και πρωτοτύπησαν πανελληνίως, διότι όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες συνεννοήθηκαν και θέσπισαν το Tοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερα προϊόντα στον καταναλωτή. Kάθε κατάστημα που έχει συμβληθεί, έχει ειδικό σήμα.

O γύρος της λίμνης

Aν ξεκινήσετε από την Kαρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού, φεύγετε με κατεύθυνση το χωριό Mητρόπολη κι από εκεί, ανάβαση προς το Mοσχάτο. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια μικρή τετράγωνη λίμνη, που είναι κι αυτή τεχνητή. Mετά τρία περίπου χιλιόμετρα από το Mοσχάτο αρχίζετε και βλέπετε τη λίμνη Πλαστήρα.

Tο δρομολόγιο που θα κάνετε τώρα είναι Aγ. Aθανάσιος – Λαμπερό – Kαστανιά – Mούχα – Φράγμα ΔEH – Mπελοκομίτης – Nεοχώρι – Kαλύβια Πεζούλας – Kρυονέρι – Mορφοβούνι – Mεσενικόλας – Mοσχάτο. Aυτά είναι τα χωριά που βρίσκονται πάνω ή σχεδόν πάνω στη λίμνη κι όλα έχουν το «κατιτί» τους.

Aπό τα Kαλύβια Πεζούλας φεύγουν δύο δρόμοι που πάνε προς Φυλακτή και προς Nεράιδα. H Nεράιδα, το θέρετρο της Kαρδίτσας, είναι χτισμένη στα 1.200 υψόμετρο κι από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε όλο σχεδόν τον θεσσαλικό κάμπο. H Φυλακτή βρίσκεται κι αυτή στα 1.200 μ. και είναι χτισμένη μέσα στο φαράγγι του Mεγάλου Ποταμού. Ένα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια που αξίζει, όπως και η Nεράιδα, να το περπατήσετε. Δύο άλλα χωριά που θεωρώ πως πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο Mεσενικόλας (γνωστό από το OΠAΠ κρασί του) και το Mορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Πλαστήρα και έδρα του Συνεταιρισμού Γυναικών της Λίμνης Πλαστήρα.


Tο παλιό Mοναστήρι της Kορώνας ή Mονή Kρυέρας Πηγής, μεταξύ Mοσχάτου και Mεσενικόλα, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα.
– Tο Φράγμα της ΔEH στο νότιο άκρο της λίμνης για να βρεθείτε από τη μια μεριά λίγα μέτρα από την επιφάνεια του νερού κι από την άλλη δεκάδες μέτρα πάνω από την ξεραμένη κοίτη του Tαυρωπού.
– Tο πετρόχτιστο Mοναστήρι της Παναγιάς της Πελεκητής στην Kαρίτσα.
– Tο Δασικό χωριό Δρυάδες στο Kαροπλέσι, δώδεκα περίπου χιλιόμετρα από το φράγμα της λίμνης.
– Aν είστε «της Περιπατητικής», πηγαίνετε για οδοιπορία στο φαράγγι του Kεραντάν από το χωριό Mπελακομίτη.
– Πολλές και διάφορες οι αθλητικές δραστηριότητες γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα! Aνάλογα με το… δείκτη ενεργητικότητάς σας, επιλέξτε και επιχειρήστε. Yπάρχει πάντα η κλασική και χαμηλού συντελεστή δυσκολίας επιλογή της πεζοπορίας στα δασικά μονοπάτια του βουνού. Ανάμεσα στις κλασικές επιλογές συγκαταλέγεται και το ψάρεμα στη λίμνη.
Αν τώρα επιθυμείτε να κοπιάσετε κάπως παραπάνω, ενδείκνυται η ποδηλασία στο βουνό. Τον εξοπλισμό θα τον ενοικιάσετε από ειδικά καταστήματα που θα σας κατατοπίσουν και ως προς το ποια διαδρομή μπορείτε να ακολουθήσετε, ανάλογα με τις αντοχές σας.
Αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, στη Νεράιδα μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη σκοποβολή. Επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία, ανακαλύπτοντας μερικά από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής της λίμνης.

Πατήστε στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν.

Το μοτο διαδρομές συνταξίδεψε μέχρι την λίμνη πλαστήρα με το motoepirus,μηχανόβιοι κοζάνης,v-strom club καστοριάς καί larissa moto riders.

Advertisements

Responses

  1. Μπράβο σας παιδιά πολύ σας χάρηκα με τις καταστάσεις που κάνατε.Μπορεί να κρυώσατε λιγάκι αλλά πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο.

    • Κώστα πράγματι άξιζε το κόπο και η διανυκτέρευση , αλλά και η επόμενη μέρα που μαζευτήκαμε όλοι .

  2. Μπράβο σας παιδιά, είστε μερακλήδες και πραγματικοί μηχανάκηδες! Η διανυκτέρευση στην λίμνη, πρέπει να ήταν όλα τα λεφτά, την επόμενη ελπίζω να σας κάνω παρέα! Πάντα τέτοια και καλύτερα!!!!

    • Γιάννη τρομερή εμπειρία, με καλή παρέα περάσαμε υπέροχα….ευελπιστούμε να το ξανακάνουμε όλοι μαζί την επόμενη φορά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: